Hjärnan behöver lugn och ro för att återhämta sig efter en hjärnskakning. Du kan återgå till din normala verksamhet direkt, men ge dig tid att vila. Undvik hård fysisk träning, alkhol och uppgifter som är koncentrationskrävande så länge du har besvär. Om du fått en hjärnskakning i samband med idrottsutövning bör du inte idrotta under minst två veckor och till du är helt besvärsfri.
Behandling
Har man slagit i eller fått ett hårt slag mot huvudet som resulterat i medvetslöshet ska man alltid uppsöka sjukvård. Vid en hjärnskakning så röntgas huvudet med hjälp av datortomografi. Denna typ av röntgen visar om skallbenet utsatts för några skador ex inre blödningar som kan få hjärnan att svullna eller andra allvarliga skador på skallbenet. Framkommer det inte några skador vid röntgen och man i övrigt inte känner något besvär får man åka hem och vila. Har man inte varit medvetslös kan man ta smärtstillande tabletter/medicin för att dämpa eventuell huvudvärk. Det är viktigt att man inte första tiden efter en hjärnskakning anstänger sig. Vila är A och O. Därför ska man undvika fysiskt aktivitet, ej dricka alkohol, titta på TV, inte läsa böcker eller utföra andra koncentrationskrävande uppgifter. Sådana aktiviteter kan lätt få en att må illa. Så fort man känner att besvären är borta kan man återgå till sin normala verksamhet.
Barn
När ett litet barn slår sig i huvudet ska du först kontrollera att det skriker. Kan du kommunicera med barnet så fråga vad som hänt. Är barnet medvetslöst kontakta omedelbart sjukvård. Symptom på hjärnskakning kan i vissa fall komma flera timmar efter att man slagit i huvudet. Det är därför mycket viktigt att man håller barnet under noga uppsikt det första dygnet. Även för barn är vila och lugn och ro mycket viktigt. Barnet ska därför inte ut och leka, spela TV spel utan bara ligga och vila. Det är också vanligt att barnet blir trött och vill sova efter en hjärnskakning. Väck barnet då och då, även på natten iallafall det första dygnet, för att se så att barnet inte blivit medvetslöst.
Källor: Vardguiden & Smartoteket